GRATIS HJEMLEVERING OG RETUR VED KJØP OVER 399,- / FRAKT KR. 69,- VED KJØP UNDER 399,-

Isabelle Ringnes om karriere, familieliv og bærekraft - en inspirerende samtale

av Amanda Røsstad-Larsen dato October 02, 2023
Isabelle er 34 år og lidenskapelig opptatt av bærekraft og teknologi. Hun er stadig å se i mediene, spesielt med tanke på teknologi og likestilling. Hun er også foredragsholder, skribent og ikke minst mamma. 

Som førstegangsmor, er hun også opptatt av å tenke på miljøet! Hennes sønn har nemlig bare arvede klær hengende i skapet.

Vi har hatt en hyggelig prat med Isabelle hvor hun kommer med sine tanker og synspunkter på nettopp hvordan man kan sjonglere karriere og familieliv, og deler også sine tanker og bærekraft og teknologi!

God lesing!

Isabelle Ringnes

Fortell gjerne litt om deg selv!
Jeg er 34 år og er utdannet med en Bachelor i økonomi og ledelse fra BI, samt Master of science in Media Management ved The New School i New York. Kort fortalt jobber jeg primært med kommunikasjon og sitter i ulike styrer.

Hva er dine interesser?
Interessene mine er teknologi og likestilling, så det samme som jobben min. Utover det er jeg glad i god mat og vin, venner, familie og kanskje aller viktigst, - mitt kjære lille barn!

Hvordan var overgang til å bli småbarnsmor?
Isabelle ble mamma for første gang i januar i år, og har nå en liten pode på litt over 9 måneder. Når vi spurte henne om hvordan overgangen til å bli forelder var for henne, svarte hun:

Overgangen var som jeg tror de aller fleste som har fått barn kan kjenne seg igjen i. Jeg var forberedt på at det kom til å bli veldig tøft og forberedt på det “verste”, men her fikk jeg egentlig en positiv opptur. Jeg synes selvfølgelig det var mye jobb og at det var slitsomt… og litt overveldende! 

Både i forhold til tidsbruk og det emosjonelle. Men i det store og det hele synes jeg det har gått veldig bra, og liker den nye tilværelsen veldig godt. Jeg har aldri kjent på den formen for så ekstremt hengiven kjærlighet før.

"Egentlig så har hele opplevelsen bare gitt meg lyst på masse masse barn!»

Hvordan balanserer du arbeidsliv og familieliv?
Vel, vet ikke om jeg egentlig har et klokt svar på det, for akkurat nå føles som at alt går i en stor ball. Jeg har gradert permisjon, som vil si at jeg jobber litt og har litt permisjon. Men, det vet jo ikke min kjære sønn, så han sover og våkner til de tidene han vil og det er ikke alltid så lett å få gjort noe når han er våken. Men jeg jobber vel litt etter hva som føles riktig. Jeg gjør så godt jeg kan og så mye jeg kan når jeg har overskudd og så prøver jeg å prioritere søvn og god helse, og det å ta vare på meg selv.

Det gjør jeg best ved å være mye sammen med familie og venner, og ha gode samtaler. Kjenne på at jeg har trygge og forutsigbare relasjoner rundt meg og det får man bare ved å prioritere tid med akkurat det!

“Jeg vet ikke om jeg har en gyllen oppskrift på balanse mellom familieliv og arbeidsliv, men det jeg kan si er at jeg er veldig klar over når jeg ikke er i balanse og da tillater jeg meg selv å ta aktivt grep.

Kanskje enda viktigere enn å tillate meg selv, så gir jeg meg selv en ordre om å ta grep. Fordi, langsiktig er man nødt til å ha en balanse mellom arbeid og familie selv om det av og til kan gå litt i ball!"

Hvilke tips eller råd vil du gi andre foreldre som er i samme fase av småbarnslivet?
Jeg tror det viktigste tipset er å ikke ta så mange råd fra alle andre. Alle som er foreldre vet at barn er veldig ulike. Det som fungerer på et barn fungerer nødvendigvis ikke på et annet barn.

Hvis man da får masse råd, høyt og lavt, og det ikke fungerer, er det lett å føle seg mislykket som forelder. Det er allerede masse press, og man ønsker så klart å være en superforelder, en superkjæreste, en supervenninne og sjef eller arbeidstaker. Men det klarer man ikke! 

- Man kan gjøre så godt man kan. Jeg tenker at det handler om å gjøre ting litt på sin måte og ikke sette så veldig høye krav til seg selv. Heller tenke at ditt barn kommer til å være superglad så lenge du er til stede, viser trygghet og kjærlighet.

Største blemme med innkjøp du gjorde før du fikk barn? Og eventuelt etter?
Jeg har vært heldig å slippe å kjøpe noe særlig i det hele tatt, da jeg har fått arve mye av både venner og familie som har fått barn før meg. Men, hvis jeg skal trekke frem en ting, så var det at jeg ønsket meg en barneseng. Og jeg fikk denne. Men nå viser det seg at babyen har sovet i en bedside crib jeg fikk låne av en venninne nå i nesten 7 måneder. Og når han først er klar for å flytte over i en seng, er jo den sengen vi først fikk alt for liten. Da må vi allerede før han har fått brukt sengen, kjøpe den delen som kan gjøre sengen større. Så det var jo en liten blemme!


Så, til en annen gang ville jeg nok ventet med å kjøpe. Kjøp heller bare en bedsidecrib eller lån en av noen andre. Barn beveger seg jo over i egen seng i ulike faser og det krever også litt ulik størrelse på sengen.

Vi snakket også litt om Isabelle sine flere interesser, nemlig bærekraft.

Hva betyr begrepet "bærekraft" for deg, og hvorfor er det viktig i dagens samfunn?
Det betyr for meg at man tar vare på mennesker og planeten, på en måte som gjør at man er gode mot hverandre, har personlig frihet, at alle har sine rettigheter i behold, og ikke minst gode muligheter! 

Fra planetens perspektiv, er det viktig å bruke ressursene vi har på en måte som gjør at det er mer enn nok i alle fremtidige generasjoner. Ved å ikke bruke mer enn vi trenger og å sørge for å gi tilbake. Da har vi kanskje en klode som er i en god stand med god helse, som ikke gjør at vi mister dyrearter, får høyere temperaturer, vannet stiger, osv osv. Rett og slett at vi behandler planeten på en helt annen måte enn vi gjør i dag, og klarer å reversere de tendensene som vi ser som er negative for fremtidige generasjoner. 

Det er veldig viktig i dagens velstående samfunn, fordi både generasjonen nå og den før oss har fått et forbruk som ikke er i tråd med hva planeten vår tåler.

- Vi kjøper for mye, vi spiser for mye (og feil!), vi reiser for mye… Vi har ikke gode nok alternative løsninger, og nå haster det.

Vi er i en tid i historien hvor vi er nødt til å snu nå, ellers tror jeg vi kommer til å angre bittert. Jeg håper alle tar det på alvor, og særlig at politikerne gjør det enklere for forbrukerne å ta de riktige valgene. 

Hvilke bærekraftige vaner prøver du å lære videre til ditt barn?
Min sønn er bare 9 måneder, så det er begrenset hvor mye lærdom om bærekraft han vil ta til seg. Men i forhold til hva jeg har tenkt at han skal lære om det i fremtiden, er å ha et ansvarlig forhold til forbruk, ikke kjøpe for mye, helst leie eller låne, og at ting har en lengre levetid om man behandler det godt.

Jeg håper også at han blir en dyrevenn. Blir han det, ser han også verdien av å ta vare på naturen, som er dyrenes hjemsted. Heldigvis har han en pappa som er svært opptatt av natur og dyrevern, så han skal få lov å påvirke vår sønn på best mulig måte!

Hva tror du vil være de mest avgjørende skrittene for å skape en mer bærekraftig fremtid?
Dette er et stort spørsmål, men jeg tror det mest avgjørende er å få dette satt på politisk agenda i mye større grad enn det er nå. Spesielt i forhold til faktiske handlinger og mål, og at det må være større konsekvenser om vi ikke når de målene. 

Vi må være mer proaktive og offensive i klimapolitikken og ta ansvar selv for våre egne vaner. Men jeg er også opptatt av at man ikke må legge alt ansvaret over på forbrukeren. Selvfølgelig har vi et ansvar, men det oppleves som dårlig gjort om 100 veldig klimaengasjerte skal ta alle kampene, når de andre millionene ikke gjør det samme. Jeg mener det bør innføres på nasjonalt nivå.

- Det må komme flere ressurser som pekes inn mot teknologi, fornybar energi, og helt konkrete gode løsninger som gjør at de bærekraftige alternativene blir de enkle, riktige valgene å ta.

Hvordan ser du på forholdet mellom teknologi og bærekraft? Hvilke muligheter ser du for teknologi til å bidra til en mer bærekraftig fremtid?
Det korte svaret er at jeg ser at det er enormt mange muligheter for at teknologi kan akselerere mot en mer bærekraftig verden. Det er innenfor fornybar energi, helse, alle mulige løsninger som gjør at vi kan drifte samfunnet, hvordan vi bygger, hvordan infrastrukturen er og generelt hele samfunnet. Vi kan redusere sløsingen mye mye mer!

Også tjenester som Stas for barn. Det med å skape digitale tjenester som gjør det lettere for folk å få tilgang til varer og tjenester, kanskje spesielt varer som har levd et liv, men har mange flere liv å leve. Og er det noe som virkelig har det, er det barneklær og barneleker!

Så jeg tror teknologi gir muligheten til å akselerere oss inn i en mer bærekraftig fremtid. Men som jeg ofte sier, teknologi er ingenting uten oss mennesker, så menneskene må sørge for at teknologien bygger bærekraftige løsninger.

Hvordan ser du for deg at fremtidens teknologi kan påvirke våre daglige liv og vaner med tanke på bærekraft?
Fremtidens teknologi vil påvirke våre liv ved at vi naturlig har et mindre avtrykk , at vi kan reise mer elektrisk, fremkomstmidler. og energien kan bli laget på en fornybar måte. fra morgen til kveld kan våre liv bli styrt av sensorer som forstår hva og når vi skal ha noe så vi ikke bruker unødvendige ressurser. Det gjelder jo alt fra vann, avløp, varme, mat, lys osv.

Jeg tror og håper vi blir flinkere til å dele, låne og leie klær. Også og andre forbruksvarer! Det finnes altfor mye av det i verden allerede, så det er bare å begynne å låne istedenfor å kjøpe nytt!




 

 

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarene blir vurdert før publisering


Tilbake til toppen