GRATIS HJEMLEVERING OG RETUR VED KJØP OVER 399,- / FRAKT KR. 69,- VED KJØP UNDER 399,-

Bærekraftig livsstil. Hva innebærer det egentlig?

av Amanda Røsstad-Larsen dato May 15, 2023

Om du ikke er så godt kjent med begrepet, tenker du kanskje at en bærekraftig livsstil handler om å ikke forbruke, ikke spise kjøtt, kun sykle, bare kjøpe brukt eller sy egne klær. Men nei.

Alle kan ikke gjøre alt – men alle kan gjøre litt! Det er det mange som ikke tenker over. For å kunne forstå hva en bærekraftig livsstil er, kan vi kjapt forklare hva bærekraftig utvikling egentlig betyr.

 «En utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov.» © FN-sambandet 2020

Så med andre ord, må utviklingen av slik vi lever i dag endres drastisk og det haster. Vi er storforbrukere uten egentlig å tenke over det. Alt flyter i takt med samfunnet, priser, produksjon og måter vi lever på. Men hva om alle kunne bidratt med å gjøre litt?

For å skape bærekraftig utvikling må verden jobbe på tre områder:
Klima og miljø
Økonomi
Sosiale forhold

  Disse tre områdene henger sammen og påvirker hverandre. Sammenhengen av disse områdene er det som faktisk avgjør om noe er bærekraftig eller ikke. Hvis alle mennesker skulle hatt samme forbruk som en gjennomsnittlig innbygger i Norge, ville vi trengt 3,6 jordkloder. Dette sier litt om forbruket vårt.

  Så hva er egentlig en bærekraftig livsstil da?

  Man trenger ikke gjøre ting så komplisert! Men hver lille ting du og dine gjør, bidrar til et bedre og sunnere forbruk.
  Vi deler våre tips til hvordan du kan gjøre enkle grep for å redusere forbruket ditt!
   
  TIPS 1: TENK OVER HVOR OG HVA DU HANDLER
  Det finnes mengder av klesbutikker og produsenter. Uheldigvis er mange moteprodusenter kjent for å drive med liten etisk og forsvarlig produksjon. Om noe er latterlig billig, er det som regel ikke bra. Sett deg litt inn i ulike merker og produsenter før du går til innkjøp. Stikkord: kvalitet fremfor kvantitet! Det varer lenger.
  Reparer også små skavanker så lever klærne enda lenger! Det finnes haugevis at tips og triks som er enkle å utføre for å bli en bedre klesredder. 
    
  TIPS 2: SPAR PENGER PÅ MATFRONTEN
  Et kosthold som inneholder mer råvarer, mer planter og mindre kjøtt og sukker, er faktisk billigere! Gjør deg selv en tjeneste og test 1 måned selv. Bytt ut kjøttet i tacoen med bønner og linser, eller kanskje kikerter? Er dette et litt stort skritt å ta, kan du halvere mengden kjøtt isteden. Alt er bedre enn litt, helsa får gevinst og du har spart lommeboka også.
   
  Tips 3: LÅN OG DEL PÅ MER
  Nå er det enklere enn før å dele, lease og leie ting du trenger, enn å eie alt. Alt fra verktøy, babyklær og utstyr, selskapsklær og biler kan både lånes og leies.
  Sykle og gå dit det er mulig. Kjør når du må og ikke når du kan! Samkjøring er effektivt, billigere og ikke minst hyggelig. Sykler du får du jo også gratis mosjon med på kjøpet!

  Tips 4: VASK OG RENGJØRING
  Her er det mye penger og ikke minst kjemikalier å spare! Man trenger svært sjeldent kjemiske midler for å få bort flekker, vaske tøy eller skure huset! Grunnen til at du tror dette, er fordi alle butikkene og reklamene legger opp til at du stadig skal hive deg på nye produkter. Vi har alle gått med på den, men er du egentlig klar over alle ingrediensene du bruker i hjemmet, med tanke på rengjøring og klesvask?

  Og ikke minst alle kjemikaliene som blir skylt ut i miljøet.

  Vårt tips er derfor: bruk få, og milde rengjøringsmidler. Du skal slippe å lete, for vi har allerede gjort jobben for deg: 

  Klesvask = finnes her! 

  Flekkfjerner til ting som ikke går i vaskemaskinen = ta meg dit 

  Husvasken gjort i en fei = yes please 

  Man trenger ikke gi opp komfort eller gjøre de største endringene. Begynn i det små og se hvor positiv effekt det har på både deg og lommeboka! Kloden, og ikke minst poden som vokser opp på den, vil takke deg senere!

   
  Vi håper dette var til inspirasjon for å bidra til å senke miljøfotavtrykket.
  Husk at alle kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre litt!
   
   
   
  SKRIV KOMMENTAR

  Kommentarene blir vurdert før publisering


  Tilbake til toppen