På en vanlig vakt på føden tar Julie Vedeler stort sett imot én fødsel - og noen ganger flere.
“Jeg treffer veldig mange gravide og fødende. Mange er opptatt av hva fødebagen skal inneholde”.
Etter over 10 år som jordmor har hun mange gode tips til deg som er nærme termin.
Til barnet...
“Når du kommer til oss på føden får du låne det du trenger til babyen - både body, sparkebukse, bleier og lue”. Julie understreker likevel at “de aller fleste ønsker å kle på babyen egne klær” og har noen tips til hvilke plagg det kan være.
“Det er ikke noe særlig å dra klærne over hodet på den nyfødte med myk nakke”. Derfor er omslagsbody det beste til de minste. Syntetiske stoffer er ikke å anbefale, så plaggene bør være i naturlige og myke materialer. Gjerne ull året rundt. “Babyer svetter jo ikke - de regulerer ikke varme ved å svette. Derfor er ull fint hele året”.
Vanlig størrelse til nyfødt er størrelse 50 - men Julie understreker at det er lite. “Selv om det ikke fødes så mange babyer som er større enn det, så blir størrelse 50 fort snaut hvis babyen er fullbåren og normalvektig. De vokser jo veldig fort”.
Til bilturen hjem er det lurt med en ulldress, en liten lue og et ullteppe. “Vi har helsetepper på sykehuset, men et godt ullteppe er koselig å ha med seg”. Pakker du med deg dette er babyen godt dekket. “Alt av babybleier, kluter og slikt får du på sykehuset”. Forøvrig behøver du ikke tenke på noe spesielt utstyr til sykehusoppholdet. “Ammeputer og slikt har vi hos oss”.
Over til mor...
“Når man er innlagt på føden forflytter man seg litt mellom ulike rom”.
- Et par slippers, sandaler eller tøfler er derfor kjekt å kunne kippe på seg. På sykehuset får du sykehusskjorte, men Julie foreslår å ta med seg en stor god morgenkåpe. “Man blåser ofte litt i hvordan man ser ut rett etter fødsel, men det kan jo være koselig å ha en morgenkåpe å tulle seg inn i”.
Til barseloppholdet forøvrig er det godt å ha en god joggedress eller kosebukse. Du vil også trenge en god, stor BH - ofte dobbelt så stor som den du vanligvis bruker, ettersom brystene vil fylle seg med morsmelk.
Husk energipåfyll...
Du får mat på sykehuset, men det kan være lurt å ha med noe du vet du synes er godt, og som er lett å få i seg under fødsel. “Fødsel er jo et maraton, så du må fylle på med næring”. Energidrikk, energibarer og nøtter er noen forslag - “husk gjerne litt til partner og!”.
I toalettmappen...
Av hensyn til både babyen og sykehuset bør du generelt velge parfymefrie eller nøytrale produkter til fødebagen. “Det er litt tørr luft på sykehuset. Du puster kanskje lystgass fra en maske, og det er lett å bli litt tørr på leppene.”
- Da er det godt å ha med en god leppepomade. Du trenger ellers ingen spesielle salver. “Det beste å bruke for såre bryster er faktisk morsmelk”.
Sist men ikke minst - husk telefon og lader!
“Mange ønsker jo å ta bilde av babyen, og man kan spille musikk på fødestua”
Julie Vedeler, Jordmor