GRATIS HJEMLEVERING OG RETUR VED KJØP OVER 399,- / FRAKT KR. 69,- VED KJØP UNDER 399,-

Hvordan få en god barseltid?

av Amanda Røsstad-Larsen dato August 25, 2023

Barseltiden blir ofte omtalt som "det fjerde trimester".

Mange tar seg vann over hodet og forventer kanskje litt for mye av seg selv, og av babyen. Å bli mor for første gang, eller kanskje du har fler barn fra før, er det uansett en tid hvor kroppen virkelig får kjenne på hva den har vært gjennom. Du har kanskje nettopp fått verdens fineste lille gave, nemlig barnet ditt. Gjennom graviditeten lærer man mye om babyen, fødselen og selve graviditeten.

Men det mange ikke lærer så mye om, er det fjerde trimester, også kalt barseltiden!

Som barselkvinne løper ofte hormonene rundt og mange føler seg på mange måter litt alene. Vi ønsker komme med noen ord til deg som kanskje vil bidra til en litt enklere barseltid. 

Først og fremst, hva er egentlig barseltiden?
Barselperioden er tiden etter fødsel, også kalt det fjerde trimester. Det er her kvinnen som oftest blir omtalt som en barselkvinne. I denne perioden skjer det store forandringer, ikke bare for deg som nybakt mor, men også i kroppen.

Tiden trenger tid til å gro og mange vil føle seg slitne en god periode etter. Andre har mye energi og føler seg raskt tilbake i samme form. Dette er svært individuelt!

Det er forskning som viser at mødre er mer sårbare rett etter fødsel. Det er ikke så rart, for å få ett barn medfører store omstillinger i en familie. Forskning viser også at ro og omsorg i denne perioden virker forebyggende mot depressive plager etter en fødsel. Sosial støtte er også for mange et stort pluss, så søk støtte og råd fra de rundt deg, om du ønsker de.

hvordan få en god barseltid

 

Nedenfor vil du se 9 punkter jeg som mor kunne ønske jeg hadde lest, før jeg selv fikk min lille pode for 2 år siden!

1. Du MÅ ingenting. Husvask, klesvask, rot og andre ting kan vente. Det viktigste du gjør er å være samme babyen din! Om dette likevel er ting du plages av, og blir i dårlig humør av - få noen til å hjelpe deg :) 

2. Mange forventer kanskje å få møte babyen din raskt, og vil komme på besøk. Husk, det er LOV å si nei og avvente. Gjør det som passer deg og babyen best. Og for all del, la de som kommer på besøk stelle i stand med kaffe og noe godt!

3. Spør om hjelp. Folk er mer enn villige til å hjelpe, og tør kanskje ikke spørre. Noe som enkelt som å få hjelp i 30 minutter hjemme med babyen, gjør underverker. Da kan du bruke 30 minutter på deg selv, som feks en lang dusj.

4. Å amme er helt naturlig, men kan være vanskelig for svært mange å få i gang. Det å bli trygg på ammingen, er ikke bare bare. Vit at det er svært vanlig å oppleve problemer og utfordringer kan dukke opp underveis. Det finnes hjelp å få! Ammehjelpen er en fantastisk tjeneste som har svarene på alt du måtte lure på.

5. Gi deg selv tid og ikke vær streng mot deg selv. Husk at kroppen har brukt 9 hele måneder på å lage en baby. Ikke forvent at du føler deg og ser helt lik ut kort tid etter. Søvnen vil forandre seg og du kjenner nok på en del forandringer i kropp og sinn. Alle kropper er forskjellige og trenger ulik tid så vær raus med deg selv!

6. Vi vet, alle sier det, men tiden går veldig fort! Selv om det kan føles tomt og kjedelig tid tider, vil du likevel bli overrasket over hvor fort poden brått har vokst seg stor! Om du har en tøff tid, snakk med noen om det! Sørg for å få deg litt frisk luft daglig. Om det så bare er noen minutter, prøv å få det til.

7. Gjør som DU vil og ikke sammenligne deg selv med andre. Om du vil gå tur, se på TV, lese, få besøk, være med andre i samme situasjon. Noen er ute å går lange turer, mens andre trenger lenger tid. Alt er helt okei! 

8. Har du tanker og følelser du sitter med som kanskje er litt vonde. Snakk med noen. Enten det er venner, familie eller noen andre som akkurat har født. Du kan også kontakte helsestasjonen der du bor eller legen din for å rådføre deg. Du har tross alt vært gjennom noe ganske stort, så å trenge noen til å håndtere alle følelser og tenker i sving, er derfor veldig vanlig!

9. Kanskje det viktigste punktet. Pust med magen! Du gjør det beste du kan.

 

 

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarene blir vurdert før publisering


Tilbake til toppen