GRATIS HJEMLEVERING OG RETUR VED KJØP OVER 399,- / FRAKT KR. 69,- VED KJØP UNDER 399,-

Lykkeligere småbarnsliv med mindre ting og rot

av Amanda Røsstad-Larsen dato June 20, 2023
«Vi trenger ikke flere skap og skuffer – vi trenger færre ting», er en av Linn sine mottoer her i livet. Ifølge Linn, som går under navnet Ryddekonsulenten på Instagram, bør flere leve etter dette. Hennes interesse for rydding startet når hun selv fikk barn, og ønsket å bruke mindre tid på ting og rot, og mer på babyen, familie og ikke minst egentid!
Foto: Karina Lange
- Jeg er egentlig ingen ryddig person, men mangel på system gjorde at jeg kastet bort altfor mye tid på å rydde, lette etter ting jeg ikke fant. Da kjente jeg mye på at å få barn krever mye tid og oppmerksomhet. Jeg fikk rett og slett nok av rot og måtte ta grep. Siden har jeg ikke sett meg tilbake.
Vi har hatt en hyggelig prat med Linn og hun deler gladelig hvordan hun hjelper familier med å få en hverdag med mer tid og frihet, og mindre ting og rot.

 

Ryddekonsulentens beste tips -
til et lykkeligere småbarnsliv med mindre ting og rot

Ta små steg når du skal starte oppryddingen. Ikke gap over for mye. Det blir fort overveldet og kan gjøre at man gir opp eller ikke kommer i gang i det hele tatt. Begynn med å gi slipp på 1 ting hver dag og legg terskelen så lavt som mulig. Det må være overkommelig.

Finn ditt «hvorfor» og en dypere grunn til hvorfor du vil ha det ryddig. Hva er den egentlige grunnen til å ha det ryddig?

Ha faste plasser til alt du eier. Hvis du må stappe ting inn i skuffer og skap, har du for mye. Du tenker kanskje at når det ikke er plass i kommoden så må du skaffe en kommode til. Det du trenger er færre kommoder, færre klær og færre ting.

Ha mindre ting og byttelån. Bytt utstyr og f.eks. klær med naboer, familie og venner. I forhold til barne-og babyklær byttelånte jeg mye med venner. Det var veldig koselig å se at mine venners barn hadde på klærne mine barn brukte. Mindre ting å oppbevare også! Istedenfor å la det stå å støve ned i en pappeske er det koseligere at andre bruker det.

Kvitt deg med ting! Ting du ikke har brukt på lang tid, trenger du kanskje ikke. Begynn med ting du ikke er så knyttet til, da blir det lettere å komme i gang og holde det gående. Det er en øvelsessak.

Vær kritisk til hva du tar inn i hjemmet. Det er kanskje lett å takke ja om du blir spurt om å arve noe, eller bare får ting. Er du kanskje redd for å såre den andre personen og sier ja? Husk at det er ditt hjem – hvor du bestemmer.

24-timers regelen er fin å ha når du er på shopping. Før var jeg sånn «oi tilbud, tar med meg den, kjekk å ha». Det er da du skal stoppe opp og tenke; trenger jeg den virkelig eller kjøper jeg den bare fordi jeg har lyst på den? Avvent med å trykke på kjøpsknappen. Vent 24 timer og vurder om du fortsatt har det store behovet.

Men om du kjøper en ny ting – kvitt deg med to! En regel du kan begynne å leve etter. Trenger ikke være samme kategori, men bare noe. Slik kan du unngå å hope seg opp på nytt. Man kjenner på lettelse og frihet som det gir når du til slutt har et system på alt.

 

Vi må lære oss å akseptere at hjemmet ikke er striglet til enhver tid. Vi lever i ett samfunn hvor ting skal være perfekt. Men perfekt, hva er det? Det er ett glansbilde som er uoppnåelig. Mitt beste tips er å fokusere på det som er bra og hva du faktisk har fått til i dag. Legg lista litt lavere – og start med små steg. Til slutt har du et system som fungerer og du kan bruke tid på det du vil.

 

Bruke mindre tid på rydding og leting!
Hvis du kommer hjem til meg nå, ligger det tegneark på bordet, klesvask i stua, badetøy på kanten i trappa. Det er på en måte rot, men samtidig har jeg gode systemer og faste plasser til alt jeg eier, så de tingene plager meg ikke. Jeg har ikke et sterilt hjem, men jeg har færre ting og vet hvor tingene mine er og hvor de skal ligge. På den måten får jeg frigjort tid og frustrasjon over å lete etter ting jeg ikke finner.

 

«Det er fort gjort å holde på det ene og andre, og ofte vet man ikke hvorfor man har det. Da ender det ofte med at man bare flytter rotet rundt»

 

Ved å ha en fast plass til alt, hjelper det ikke bare henne, men også resten av familien med å ha tingene sine på stell. - Barna vet hvor tingene deres er og hvor de skal være. Vi slipper mye frustrasjon og tid på å lete etter for eksempel leker. Tegnesakene har for eksempel sin egen plass, mens leker er kategorisert, sier hun.

 

Store fordeler!

Den største fordelen er tiden jeg og ikke minst vi som familie, får til overs. All tiden vi bruke før på å lete etter ting, tid på å rydde. Nå er det kun klesvask og overflaterot. Jeg er glad i å være sammen med familien min og å gå tur, alene.

 - Vi eier altfor mye. Vi må finne andre løsninger enn å kjøpe nytt hele tiden. Jeg synes vi har en skremmende kjøpekultur! Videre forteller hun om det hun ser på som årsaken til at mange rett og slett har for mye ting.

- Vi blir pushet på et behov vi egentlig ikke har, men tror vi har. Ved å gi slipp på meningsløse ting, får du mer av noe annet. 

Ryddekonsulenten – Linn Marie Amundsen, Foto: Privat 

SKRIV KOMMENTAR

Kommentarene blir vurdert før publisering


Tilbake til toppen